boeken

Das Europäische Brotbackbuchboek2

Susanne Lücke-David

Verlag Moritz Schäfer, Detmold, 2013

 

Dit boek kreeg ik cadeau van de molenaars van de Witte Molen in Nijmegen. Molenaar Hans slijpt molenstenen in Duitsland en zag daar ergens dit boek liggen. Ha, voor Ineke, dacht hij. 

Heel goed gedacht Hans. Susanne Lücke beschrijft als een antropoloog de broden, die op de boerderij of in het dorp nog thuis gebakken worden. Uit alle streken van Duitsland (maar vooral uit het zuiden, want in het noorden is de thuisbakcultuur rond de tweede wereldoorlog al gestopt). Oostenrijk, Zwitserland, de grensstreek met Frankrijk, Noord-Italië. Ook de gastarbeiders in Duitsland hebben hun eigen brood meegebracht. Zo is zelfs dit boek begonnen. Een vriendin uit voormalig Joegoslavië zei: o, wacht, nog even het brood voor morgen maken. Susanne spitste de oren en beschreef elke handeling. Ongelooflijk, wat daar in alle hoeken en gaten van nog aan 'Hausbrot' gemaakt wordt. Ongelooflijk op hoeveel plaatsen ze nog hun eigen zuurdesemcultuur hebben en onderhouden: ''An jedem Backtag hob die Bäuerin etwas Teig auf, so gross wie ein kleiner Leib, früher in einem hohen Holztopf, später in einem innen glasierten Steintopf.' Vaak voegen de boerinnen 'ein Esslöffel Kleesamen' toe aan het deeg. Een plant? Een plant die gunstig werkt op de zuurdesemfermentatie? Prachtig Susanne, journaliste van Zeit. Je hebt zo'n mooi beschrijvend boek gemaakt. Een bron van research voor mij als zeer ervaren geoefende bakker. Je hebt deze broodcultuur behoed voor de vergetelheid.